Är du också gjord av en PET-flaska?

Nu har forskare hittat mikroskopiska delar av  plastflaskor och plastkassar som flyter runt i vårt blodomlopp.

I Environmental International publicerades i förra veckan att man för första gången hittat partiklar i mänskligt blod, i närmare 80 % av de undersökta personernas blod. Och vi har all anledning att vara ängsliga, nu finns plasten där, i vårt blod. Men det var ju bara en tidsfråga.

Den stora frågan nu är vad som händer i vårt blod? Kommer partiklarna att transporteras in i våra organ? Vad sker där? Vad händer när partiklarna når hjärnan eller är de redan där? Vad är det för nya sjukdomar och problem vi har att vänta? Nu krävs mycket mer forskning.

Plasten man funnit kommer i första hand från PET-flaskor, i andra hand från vanliga hushållsprodukter i plast och i tredje hand från plastpåsar som vi bär hem matvaror i.

Redan i december 2021 kunde forskare konstatera att mikroplaster kan döda våra celler, men även att de kan bilda kluster i våra lungor, ändra cellstruktur och i försök hos möss kan mikroplasten korsa blod-hjärnbarriären. Man fann även att människor med IBS-Irritable Bowel Syndrome (Överkänslig tarm enl 1177.se) har större mängder i sina kroppar och i sin avföring än andra.

Plastberget som vi skapat tenderar på sikt att skapa motsvarande plastberg. I våra kroppar.