Äter du fortfarande kött? Det gör de flesta andra också.

Nu har vi en ny Köttguide för 2021. I år får svensk kyckling rött ljus, och vi uppmanas avstå denna. Grönt ljus är det bara en mycket liten andel av allt kött på den svenska marknaden som får. Nu finns tre konsumentguider – Köttguiden, Vegoguiden och Fiskguiden – i en gemensam app. När kommer nästa? Brödguiden? Grönsaksguiden? Godis- och snacksguiden?

En nyhet i årets guide är att konventionellt svenskt nötkött delats upp i kött från djur som går ute och kött från djur som står inne på stall. De skärpta kraven på djurvälfärd gör att svensk konventionell kyckling får rött ljus.

Djurvälfärdskriteriet för kyckling innefattar nu krav på att producenterna använder raser som växer mer långsamt. Tillväxthastigheten är en nyckelfaktor. De produkter som nu får grönt ljus på klimatkriteriet är vegoproteiner, ägg och klimatcertifierad kyckling från Svenskt Sigill.

Konsumentguiderna Köttguiden, Vegoguiden och Fiskguiden finns nu i en gemensam app. Detta sedan en studie visat att en majoritet av de svenska konsumenterna tycker att det är svårt att hitta de hållbara alternativen i butiker och att den maten dessutom är dyr.

Nu kanske du undrar om utländska produkter är så hållbara så att vi blir utskopade här på hemmaplan. Man skulle vilja se jämförelserna. T ex då det gäller tillsatser i mat; antibiotika, kemikalier, fossil produktion med mera. På många av dessa områden ligger vi långt före andra länders produktion, men de kanske inte hamnar i guiderna? Det skulle vi behöva ta reda på, för att jämförelsen ska bli rättvis.

WWFs Köttguide: Rött ljus för svensk kyckling – Världsnaturfonden WWF