Världen går mot tre graders uppvärmning. Med stormsteg.

Vi vet att temperaturökningen över land (om man räknar bort haven) redan ligger på 1,6 grader. Då är det full fart mot tre grader. Det som skulle kunna göra skillnad är om världen skulle drabbas av en katastrof som kyler ned planeten. Vi skulle kanske behöva en ny istid.
De kommande åtta åren är nästan en halvering av utsläppen nödvändig och det är vi inte i närheten av. IPCC väntas i sin kommande rapport i mars 2023 ge en prognos att världen är på väg mot 2,8- 3,2 graders uppvärmning, och konsekvenserna av detta vet vi inte mycket om ännu.
Riskanalyser har dock gjorts i viss utsträckning. De visar på att vid tre graders ökning riskerar hela regioner att bli obeboeliga. Hettan kommer att leda till systemkollapser av vatten- och elförsörjning. Länders livsmedelsförsörjning och sjukvård är hotad.
På onsdagskvällen kom också besked från WMO, Världsmeterologiska Organisationen, att ökningen av koncentrationen av växthusgaser under 2021 är den största sen mätningarna inleddes, och uppseendeväckande är ökningen av metangas.
Kolla mer:

https://public.wmo.int/en/our-mandate/climate/wmo-statement-state-of-global-climate

https://public.wmo.int/en/our-mandate/climate/global-seasonal-climate-update

”Målet ser ut att bli ett fiasko” | SVT Nyheter

https://www.aftonbladet.se/a/EQQdRo

https://historiska.se/upptack-historien/artikel/hur-var-klimatet-under-forhistorien/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *