Bara massa elände. Tar det aldrig slut?

Nej tyvärr gör det nog inte det. Inte på länge än. Men vi får i alla fall glädjas över varmare och ljusare dagar här uppe i norr. Det ser lite annorlunda ut nere på kontinenten. Där är sommaren redan i full gång. Lite för tidigt.

Redan förra sommaren gjordes flera högstnoteringar på termometrarna i Sydeuropa – som till exempel ett nationellt temperaturrekord för Spanien på 47 grader och ett preliminärt europeiskt rekord på 48,8° grader i Italien. Den obevekliga sommarsolen från ifjol var den varmaste sommaren som någonsin upplevts i Europa. Man beräknar 1 grad över genomsnittet under 1991–2020, enligt en ny rapport från EU:s klimatförändringstjänst Copernicus om förra årets klimatförhållanden, med fokus på Europa och Arktis.

Och det verkar inte vara en engångsföreteelse. Värmerekorden kommer slag i slag redan nu i maj 2022. Och torkan, och därmed vattenbristen är ett faktum redan i flera länder. Trots att den obevekliga sommarsolen ännu inte nått sina högsta temperaturer svettas Europa av värmen och kanske ångesten över kommande skogsbränder i torkans spår.

Se mer om våra nätbaserade miljöutbildningar här på hemsidan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *