Plasten och härligheten. Igen

Senaste rapporten om plasten i haven kommer från WWF. Illavarslande skriver de att globala plastsoporna i haven troligtvis kommer att tredubblas till år 2040. Från dagens 11 miljoner ton till 29 miljoner ton. Och kostnaderna för att försöka få bukt med detta är skyhög.

Av den anledningen är det märkligt att plastproduktionen av jungfrulig plast bara får öka och öka och omhändertagandet av, och återvinningen av, gamla plasten inte lönar sig. Det bör bero på att producenterna inte behöver betala för avfallet. Precis som på så många andra områden är priset för samhället och miljön enormt stort. Priset på  återvinning är väsentligt högre än priset på jungfrulig plast, enligt WWFs generalsekreterare.

I rapporten ”Plastics: The cost to society, environment and the economy”, visar WWF tydligt på hur svaga lagar, felriktade incitament, mycket lågt pris på jungfrulig plastråvara och brist på system för återvinning- och avfallshantering bidrar till ökad konsumtion av ny plastråvara, och därmed växande avfallsberg.

Hur man ska få bukt med denna ekvation finns inga svar på, det är återigen upp till politikerna att ta hand om. Och där finns ju inte mycket till vilja, så återstår att lita på  att allmänheten får upp ögonen på problemet i större grad. Precis som med allt annat som har att göra med utsläpp av alla de slag.

Kolla här:

https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/plast/mardromsutvecklingen-plasten-i-havet-tredubblas-och-kostnaderna-skenar/?utm_source=facebook&utm_campaign=ah_leads

och här:

wwf_pctsee_report_english.pdf