Hör du fortfarande surret?

Är det slutsurrat nu?

Hur har vi det med biodiversiteten – den biologiska mångfalden? Är den verkligen i fara? Mycket bråk är det nu.

Den frågan ställer sig många nu efter alla larmrapporter om den 6:e stora utrotningen av djur och insekter. Sant är i alla fall att man blir aldrig profet i sitt eget hus, kanske inte i någon annans hus heller. I varje fall inte i våra myndigheters.

Varken kemikalieutsläppen, eller trafikens-, utrikesflygets- eller industrins utsläpp av CO2, och inte heller plasten i haven eller annan nedskräpning verkar minska. Det står i bästa fall stilla.

Om man i Sverige, och i landets myndigheter, inte vet varken vad huvudet eller svansen håller på med, hur ska man då internationellt kunna komma i mål med något som främjar natur och miljö.

Tänk bara att här ska flyget minskas, men Arlanda ska byggas ut – flerfalt. Och bara en liten del av plasten som vi ska spara in på, och som vi samlar in, återanvänds. Resten, det vill säga det mesta, går till sopförbränning, för dessa anläggningar har vi ju investerat så mycket i att vi numera även behöver importera andras plastsopor att elda upp. Sen ska vi satsa på lokalproducerat, ekologiskt och fint, samtidigt går alltjämt miljarderna till subventioner för fossila produktionsmetoder. Både i Sverige och utomlands. Sen kämpar vi för att ta bort skadliga kemikalier från våra åkrar och livsmedel. Och så blir det lite dispenser som sparkar undan fötterna på dessa ambitioner.

Sen ska vi konsumera mindre, men varor av plastmaterial, engångsprylar och kläder och annat likande är fortfarande billigare om de innehåller icke förnybar plast eller oljeprodukter. Det krävs enligt ansvarig myndighet en rejäl förändrad inriktning i utveckling av samhälle och transportsystem mot ett samhälle med minskad biltrafik och effektivare godstransporter för att lyckas minska utsläppen som målen är satta.

Bor man i Stockholm så har man sedan ett 20-tal (eller mer?) år tillåtit snö (och annat skit, sopor, kemikalier m m) som skrapats från stadens gator, att tippas rakt ner i Mälaren, dricksvattentäkt för drygt 3 miljoner människor. Och så har vi subventionerna av bilåkandet. Och så vidare håller det på.

Nu ger myndigheterna dispenser åt sig själva och varandra, som tar udden ur alla försök till förbättringar. Och bråket i full gång. Som om man inte hade annat att hålla på med i skattefinansierad hållbarhetsverksamhet än att träta inbördes mellan myndigheter.

Hur ska då vanliga Svensson som vill starta ett vettigt hållbarhetsinitiativ tänka när signalerna från myndigheternas sida inte är trovärdiga? Hur ska vi bära oss åt för motivera gemene man och kvinna att förändra sitt liv, sin konsumtion och sina utsläpp. Är det barnen som ska lära oss? För vem annars, det verkar som om detta bara är början på bråken vi kommer att se de närmaste åren.
Och klockan tickar. Likaså som utsläppen tickar på. Undra på att folk får klimatångest?

Hur jobbar ni för att bli trovärdiga i ert hållbarhetsarbete? Går det att vara trovärdig?

Vill du gå vidare i din hållbara utveckling. Lär dej mer! Som vanligt bjuder vi på en massa nyttiga länkar och rapporter som är rykande färska! Precis som våra kursen i hållbarhet!

Nu är snart vår fortsättningskurs nr 2 uppdaterad Bygga en hållbar värld. Redan innan fanns ju En hållbar livsstil och vägen dit. Om råd för en hållbar livsstil.

Väkommen på provtur!

Dags att göra nåt? Skaffa mer kunskap och inhämta mer fakta. Hjälp till att hjälpa planeten.